De origineelste wandelweg

Een reis langs Saturnus, Jupiter en Mars

Het planetenpad te Achel
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Het planetenpad te Achel. Om de tocht in te zetten, rijd je naar de fit-o-meter aan de Grote Haart in Achel. Loop een stukje terug en sla rechts de Wagerdijk in. Meteen kun je daar ons zonnestelsel bij Pluto induiken.

In het hoge noorden van Limburg, in Achel, draaien ze hun hand niet om voor een ruimtereis van de ene planeet naar de andere. Daartoe hebben ze een fraaie wandelweg aangelegd, de origineelste van de provincie. Een Planetenpad dus, twee kilometer lang, en een getrouwe weergave op schaal van ons zonnestelsel. Zo is de afstand aarde-zon, die ongeveer 150 miljoen kilometer bedraagd, langs het pad herleid tot 45 meter. De afstanden van de overige planeten tot de zon en tot elkaar zijn in dezelfde verhouding herleid.

Als je er klaar voor bent, wurmen we ons in een ruimtepak en om het simpel te houden, vertrekken we bij de dichtstbijzijnde ster, Alfa Centauri. Die ster zou hier, de genoemde verhoudingen in acht genomen, ongeveer 12.000 kilometer van je vandaan liggen, zeg maar op de zuidpool. Maar goed, ons ruimteschip is er een van de flitsende soort en we komen al gauw ons zonnestelsel binnenvliegen, bij Pluto, op het planetenpad 2 kilometer van de zon vandaan. Volledigheidshalve: Pluto is sinds kort planeet-af en gedegradeerd tot dwergplaneet.

Je blijft maar doorgaan over de aantrekkelijke weg, rechts omzoomd met berken en zomereiken en aan je linkerkant velden en grote naaldbossen.

Iets voorbij Neptunus blijf je, aan het kruispunt met de Boskerkhofweg (met een serie grafheuvels uit de late bronstijd), rechtdoor vliegen of lopen. Verderop komt Uranus aan de beurt en vervolgens kun je eventueel links de geologische tuin een bezoekje brengen (steensoorten uit onze streken met infobordjes).

Je passeert achtereenvolgens Saturnus, Jupiter, de planetoïdengordel en Mars. Bij een parkeerpleintje en een picknicktafel passeer je Aarde, Venus en Mercurius en uiteindelijk maak je een vurige duik naar de zon en word je ontbonden in stukjes van atomen. Een mooiere dood is voor een ruimtereiziger niet denkbaar, want alle deeltjes waruit je bestond, worden als het ware ontelbare mini-mini-planeetjes, waarop mettertijd misschien bloeiend mini-mini-leven mogelijk zal zijn. Wat een vooruitzicht!

Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.