Het Schulensmeer te Schulen (Herk-de-Stad)
Welkom in Limburg!
Het Schulensmeer is de grootste waterplas van Vlaanderen.
Het Schulensmeer ligt in het westen van de Belgische provincie Limburg, in de vallei van de Demer op het grondgebied van Herk-de-Stad (deelgemeente Schulen) en Lummen (deelgemeente Linkhout). Het is genoemd naar het kerkdorp Schulen dat aan de weg ligt tussen Hasselt en Diest.
In de vroege jaren zeventig werd er een zandwinningsplaats gezocht voor de aanleg van de autosnelweg E314 tussen Lummen en Aarschot. In het Schulensbroek werd op dat moment ook een wachtbekken gepland voor een betere beheersing van de Demer. Door het zand te winnen op de plaats waar het wachtbekken werd voorzien diende er maar op één plaats landbouwgrond opgeofferd te worden.
Het meer wordt gevoed door water afkomstig van de Demer. In dezelfde vallei stromen tevens de Mangelbeek, de Zwarte Beek, de Herk, de Gete, de Velpe en de Begijnenbeek. Het meer beslaat 90 ha dat zich uitbreidt tot 150 ha bij grote watertoevloed, op het grondgebied van Linkhout en Schulen. Het meer is momenteel 2,8 km lang, ongeveer 180 m breed en is 7 à 8 m diep. Daarmee is het Schulensmeer het grootste binnenwater van Vlaanderen. Samen met het aansluitende Schulens Broek en de vele natte graslanden vormt het een gebied dat gekend is om zijn grote vogelrijkdom. Op het meer zijn niet-gemotoriseerde watersporten zoals surfen en zeilen toegestaan.
Het Schulensmeer is een openbaar water. Dit wil zeggen dat iedereen hier met maximaal twee hengels mag vissen op voorwaarde dat hij of zij een geldige visvergunning bezit. Deze kan bekomen worden op een postkantoor dat gelegen is in het Vlaamse Gewest. Er zijn specifieke jaarvergunningen te koop voor jongeren, voor het hengelen vanaf de oever, of wadend of uit een bootje vissend. Voor een succesvolle visdag is enige kennis van het water natuurlijk een prima hulpmiddel. Zo worden voorn en brasem veelal gevangen langs de noord- en zuidwestzijde. Voor de karpervissers is de windrichting belangrijk, want deze dikkerds “gaan met de wind mee”. Veelal wordt de karperhengel aan de oostelijke wadzone te water gelaten. De boilie is het aas bij uitstek. Roofvishengelaars zullen veel nut beleven aan een goede visboot waarmee de vele taluds kunnen worden opgezocht.