Natuurreservaten van Zonhoven - Een gouden uil en andere vogels

 

Zonhoven is een natuurgemeente bij uitstek en herbergt dan ook meerdere natuurreservaten op zijn grondgebied. Hier een mooie zonsondergang op de Platwijers, dat deel uitmaakt van het vijvergebied Midden-Limburg, met zijn 4000 ha het grootste vijvergebied van België.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Zonhoven is een natuurgemeente bij uitstek en herbergt dan ook meerdere natuurreservaten op zijn grondgebied. Hier een mooie zonsondergang op de Platwijers, dat deel uitmaakt van het vijvergebied Midden-Limburg, met zijn 4000 ha het grootste vijvergebied van België.

De natuur is hot in Zonhoven. Zes verschillende natuurgebieden illustreren de geschiedenis en het leven in de naaldbossen, de heidegebieden met vennen, de bossen, de weide- en akkergebieden, de uitgestrekte vijverpartijen met rietkragen (de zogenaamde wijers) en de houtwallen.

De biologische verscheidenheid in deze Lage Kempen is verrassend groot. In de beeklandschappen houden zich bosbeekjuffers schuil, juffers met blauwzwarte vleugels en glanzende lijfjes, en watersnippen of hemelgeiten, zo genoemd omdat ze mekkerende geluiden voortbrengen met hun... staart. De houtkanten zijn ruwe perceelsbegrenzingen waar de gewone man zijn stoofhout of geriefhout verzamelde. Op de zandlanden en de stuifduinen groeit het komische, trompetachtige bekermos dat een kleine leugen uitbazuint: het is geen mos, maar een korstmos, een symbiose van schimmels en algen. In deze buurt huist ook de nachtzwaluw of geitenmelker, een vogel die zijn bek zo wijdt openspert dat men geloofde dat hij 's nachts melk steelt bij de geiten en de schapen. Verscholen in het zand wacht de mierenleeuw tot hij een mals miertje tussen zijn sterke kaken kan vermalen. In de heiden en vennen is de heideknotszwam te vinden, een grappige en wat rare paddenstoel met gele of geelgroene kleur. Vaste klant in de gebied is ook de boomkikker. Met zijn grasgroene rug is hij een van de mooiste, en tevens zeldzaamste, kikkers van het land. In de rietkragen van de Platwijers en de Wijvenheide kunnen geelgorzen, wulpen en boomleeuweriken gespot worden. De geelgors staat bekend als de 'gele schrijver' en zou Beethoven hebben geïnspireerd bij het componeren van zijn vijfde symfonie. De wulp houdt ervan om naar de verte te turen en de boomleeuwerik zingt als een onovertroffen tenor. In de Molenheide is het eerste rendierjagerkamp van Vlaanderen gevonden (12.000 jaar voor onze jaarrekening). In Zonhoven woont ook een Gouden Uil, de winnares van de prijs voor jeugdliteratuur Ina Vandewijer (!).

DE NATUURRESERVATEN VAN ZONHOVEN

Bezoekerscentrum Oud Gemeentehuis, Kerkplein 1, Zonhoven
www.zonhoven.be

© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.