Zonhovenspitsen - Vondsten uit de prehistorie
Welkom in Limburg!
Voorbeelden van pijlpunten en hamerhoofden, zoals er in Zonhoven in de buurt van de Holsteen meerdere gevonden werden.
Sinds 1999 is het officieel en wetenschappelijk bewezen: de gemeente Zonhoven is het geografische middelpunt van fietsparadijs Limburg. Het punt ligt in het voormalige militaire domein Molenheide (nu deel uitmakend van natuurreservaat De Teut) waar een munitiedepot was gevestigd, en waar geen blauwhelmen rondzwerven, maar blauwvleugelsprinkhanen.
Op het gebied van wapenopslag heeft Zonhoven overigens een meer dan doorleefde ervaring. De zogenaamde Zonhovenspitsen uit de periode van 10.000 tot 8700 jaar voor onze tijdrekening danken hun naam aan de pijlpunten met een specifieke vorm die tijdens archeologische opgravingen in de gemeente aan de oppervlakte kwamen. Vindplaats van de pijlpunten was de omgeving van de Holsteen, een bijna mythische verzameling van acht grote siliciumhoudende zandstenen die ofwel ter plaatse zijn ontstaan ofwel 15 mljoen jaar geleden zijn afgezet. Op een van die sten zijn groeven en krassen gevonden die duidelijk het signatuur hebben van polijsten, steken en eindschrabben. Rondom de stenen, waarvan men heel lang aannam dat ze ooit deel uitmaakten van een door druïden opgetrokken bouwwerk of cromlech, zijn ook nog tal van andere artefacten gevonden, zoals prehistorische werktuigen en wapens, die wijzen op sporadische menselijke aanwezigheid tussen 11.000 en 5.000 jaar voor onze jaartelling. De stenen liggen in de onmiddellijke buurt van natuurreservaat De Teut, een van de zes natuurgebieden die van Zonhoven zowel een natuurlijke als een prehistorische bestemming maken.
DE HOLSTEEN EN OMGEVING
Bezoekerscentrum Oud Gemeentehuis, Kerkplein 1, Zonhoven
www.zonhoven.be
© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.