familie - selected
Fragment uit het Meklenburgisches Urkundebuch uit 1288.
          
banner
Oorsprong van de naam Vilters.
Oorsprong naam
Wapenschild
Jan Vilters
Jean De Wilde
Home

Familie Vilters - Oorsprong naam

Vilter, Viltere, Vilteren, Viltres, Vilters, Velters, is een familienaam waarvan de 2 eerste de oudste vormen zijn. De naam zou afkomstig zijn van het ambacht, gilde van de (vilten) hoedenmakers, maar soms wordt ook gezegd, van het vellen, ontschorsen van bomen.

Ook in Duitsland komen we deze naam al vroeg tegen, in 1288, zoals blijkt uit dit fragment hieronder uit het Meklenburgisches Urkundebuch, naar het origineel uit het archief van de stad Plau.

Daar iedere grotere stad wel een hoedenmaker had, is het hoogst onwaarschijnlijk dat ze alle familie waren. Vermits dit ook bijzonder moeilijk te achterhalen is, volgen we hier de tak Vilters de (van) Lobosch omdat deze hier in ons dorp, Zelem ontstaan is. Deze tak zou afkomstig zijn van Hasselt waarna de stichter Hendrik Vilters zich in de allodiale heerlijkheid Lobosch (nu Zelem) vestigde. Later kan me de familie nog terugvinden in onder andere St.-Truiden, Zoutleeuw, omgeving Brussel, Brugge tot in Nederland. De verspreiding van de familie had waarschijnlijk te maken met de heersende, woelige tijden waarna de familie veiliger oorden opzocht.

Dat een naam in die tijd snel kon veranderen blijkt uit onderstaand knipsel:

 

Wijziging naam van Viltere naar Vilters

Olivier Viltere ten voordele van zijn dochter Katharina Vilters.

Op de grafsteen van Steven (Etienne) de Geloes, zoon van Catharina de Lobosch Vilters, in de St.-Quintinus kathedraal te Hasselt, tweede schild links: Vilters wordt hier Vileter geschreven.

Grafzerk van Steven de Geloes, met links het wapenschild van de familie Vilters.

En in detail het wapenschild van de familie "Vileter":

Wapenschild van Vilters-Lobosch
Afbeelding uit: Amorial General van Charles d'Hozier Vol 12, 1696, hier van Henry Theodore de Viltres, mogelijk gaat het hier om een schrijffout:

Wapenschild Vilters-Lobosch
Detail van de grafzerk van Steven de Geloes, met het wapenschild van de familie "Vileter" in close-up.