Stroopstokerij Wiertz - Hell's Kitchen

 

Eugène Wiertz, eigenaar van de stroopstokerij, langs een van de ketels.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Eugène Wiertz, eigenaar van de stroopstokerij, langs een van de ketels.

Stroop stoken wordt door de Voerense landbouwers niet als écht werk beschouwd. Zo runnen Eugène Wiertz en zijn vrouw Lieve dagdagelijks een veebedrijf; peren en appels in stroop veranderen is vooral een familietraditie die ze in ere willen houden.

De methode die ze gebruiken dateert nog van Eugènes grootvader, maar een familiegeheim kun je het recept niet echt noemen - gewoon het sap van 70 % peren en 30 % appels inkoken, meer ingrediënten komen er niet aan te pas. Geen suiker, geen kleurstoffen, geen bewaarmiddelen. Voerense stroop is puur natuur. Het stoken zelf begint met het koken van het fruit, zo'n 800 kg per keer. Eens het fruit gaar is, verhuist de brij naar de fruitpers. Geperst en gezeefd gaat het sap terug in de ketel, waar het ettelijke uren moet inkoken. Het vuur onder de koperen kookketel loeit daarbij alsof de poorten van de hel openstaan, witte stoom vult de schuur. De eerste uren moet het echtpaar naar het brouwsel niet omkijken, pas de laatste twee uren moet er regelmatig geroerd worden. Dan is het wachten op het moment waarop het vocht dikker wordt en stilaan in stroop verandert. Eugène let daarbij vooral op de cirkels die zich op het pruttelende sap vormen. Hoe kleiner die worden, hoe dichter het eindpunt nadert. Het 'oog van de meester' faalt zelden, maar Eugène proeft voor alle zekerheid wel van de afgekoelde stroop. Niet het vullen van de blikken is het laatste werk, wel de resterende pulp van het geperste fruit onder de koeien verdelen. Maar Lieve let erop dat de pulp niet voor het melken in de voederbakken terechtkomt. De dieren zijn dol op dit extraatje, dat ze nog nauwelijks kunnen stilstaan om zich te laten melken...

STROOPSTOKERIJ WIERTZ

Commanderie 11, Sint-Pieters-Voeren (Voeren)
www.voerstreek.be

© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.