Stroopstokerij van Vrolingen - Stroop om de mond
Welkom in Limburg!
Deel van het productieproces in de ambachtelijke stroopstokerij te Vrolingen (Wellen).
Honing wordt nog om de mond gesmeerd. Maar stroop..., met artisanaal bereide stroop werd het bijna niet meer gedaan. De stroop was zogoed als op. Haspengouw telde op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw nog tientallen stroopstokerijen, maar bij de aanvang van de 20e eeuw ging het vuur uit. Te weinig productie en daarom een te hoge prijs voor een zuiver gestookt artisanaal product. De klant haalde zijn neus op voor goede stroop. Tijden veranderen echter. De belangstelling voor gezond voedsel hernam en een paar harde koppen hadden hun recepten zorgvuldig bewaard. Een van die doordouwers was de Stroopstokerij van Vrolingen. Ze had haar activiteiten beëindigd, maar het vuur bleef smeulen. Ze had dan ook traditie: in 1843 werd op de boerderij, als nevenverdienste, reeds stroop gestookt. In 1890 was het een echt bedrijf geworden, seizoensgebonden weliswaar en gebaseerd op een niet al te grote productie: artisanaal stond hoog in het vaandel en toevoeging van vreemde suikers was een gruwel. Toen de stroopketels in handen van de overheid kwamen en er gezocht werd naar de hervatting van de productie, aarzelden de nazaten van de familie Bleus geen seconde. Het arbeidsproces is fantastisch om te zien en geweldig om op te snuiven. De koperen ketels worden gevuld met appelen en peren. Het fruit kookt in haar eigen sap. Voor perenstroop gaat er 700 kg in de ketel. Voor de appelstroop wordt de ketel eerst met 350 kg... peren gevuld. Na anderhalf uur doet de stoker bij de perenstroop 100 kg appelen en bij de appelstroop 400 kg (toch appelen!). Na bereiding wordt het papje geperst. Een papje van 1600 kg fruit levert 1300 liter sap op dat in een volgend stadium wordt verdeeld in zes partijen om in te koken. Op het einde van rit, na 10 tot 12 uur, blijft van het sap 200 à 240 kg stroop over. Met soeplepels wordt de kleverige lekkernij in emmers geschept. De stroop blijft tien jaar eetbaar en dient als voedingsmiddel of ze wordt verwerkt in de geneesmiddelenindustrie. En soms wordt ze om de mond gesmeerd.
DE STROOPSTOKERIJ VAN VROLINGEN
Steenweg op Vrolingen 45, Wellen
www.stroopvanvrolingen.be
© 1000 plekken in België die je echt moet gezien hebben door Paul De Moor, Santina De Meester, Sara Van Poucke en Joris Verbeure.